Najbolje Ograde Za Terase

Uloga ograde za terasu je prvenstveno bezbednosna tj. služi da spreči pad sa terase. Pored osnovne funkcije ograda za terasu može u potpunosti da ulepša objekat a isto tako i da ga pogrešnim odabirom naruži, što znači da je estetski momenat u ovom slučaju veoma važan.

Da li vam se dogodilo da zastanete ispred nekog objekta ili kuće jer ste primetili jako lepu terasu i ogradu koja je dodatno krasi? Da li Vam se nekada nije dopala neka terasa pa ste zamišljali kako bi je neka određena vrsta ograde ulepšala?

Ukoliko imate u planu uređivanje balkona ili terase dobro razmislite pre nego što donesete konačnu odluku kako Vam se ne bi dogodilo da Vam se nakon završenih radova nešto ne dopadne.

Vrste Ograda Za Terase

Ograda za terasu ne treba da bude samo lepa ili da odaberete skup i kvalitetan materijal već treba savršeno da se uklopi u stil samog objekta ili kuće. Pored različitih materijala koji se koriste za izradu ograda postoje i različiti načini održavanja na šta takođe treba obratiti pažnju. 

Terasne ograde mogu biti izrađene od

  • Drveta
  • Aluminijuma
  • Metalne konstrukcije (čelične ili gvozdene)
  • Betona
  • PVC materijala 
  • Stakla

Prednosti i Mane Drvenih Ograda

Sa drvenom ogradom dobijate topao prirodan izgled terase koji je klasičan i lako uklopljiv u gotove sve stilove objekta. Cena drvenih ograda je relativno pristupačna u poređenju sa drugim materijalima koji zahtevaju određeno vreme za proces izrade kao i ugradnje.

Jedna od nedostataka ovog materijala odnosi se prvenstveno na održavanje jer je reč o materijalu koji iziskuje zaštitno farbanje, redovno lakiranje i sl. U suprotnom drvo će vrlo brzo istruliti a Vaša ograda će izgubiti i estetsku i zaštitnu ulogu. 

Prednosti i Mane Aluminijumskih Ograda

Ova vrsta ograde je popularna zbog svog jednostavnog održavanja i otporna je na spoljašnje uticaje vetra kiše i vremenskih nepogoda. Terasa sa aluminijumskom ogradom izgleda veoma moderno, lagana je i otporna na visoke temperature i nakon postavljanja ne zahteva dodatno premazivanje i zaštitu. Što se tiče cene ovog materijala u poređenju sa drugim ona može biti znatno veća što zavisi od proizvođača kao i veličine ograde koja je potrebna. 

Nedostaci aluminijumske ograde su nedovoljna stabilnost ukoliko stubovi imaju veći razmak, određeni nepovoljni uticaju mogu dovesti do deformisanja same ograde kao i neprijatna hladnoća aluminijuma na dodir naročito u zimskom periodu.

Prednosti i Mane Metalnih Ograda

Metalne  uglavnom čelične ograde krasi njihova izuzetna čvrstina što ih čini izdržljivim i dugotrajnim. Cena ovog materijala je povoljna u zavisnosti od potrebne dužine i postavljanje je jednostavno tako da ukoliko imate iskustva u sličnim radovima možete je i sami postaviti i nije potrebno da angažujete majstore. 

Kao mana ovog materijala može se navesti pojava rđe ukoliko održavanje nije redovno koje iziskuje zaštitne premaze koji ga štite od nepovoljnih spoljašnjih uticaja.

Prednosti i Mane Ograda Od Kovanog Gvožđa

Kovano gvožđe pruža luksuzan i raskošan izgled samoj ogradi a zatim i objektu na kojem se nalazi. Za izradu ove vrste ograde potrebna je preciznost i izražene veštine što automatski povećava cenu u poređenju sa drugim vrstama i materijalima.

Ograda Od Kovanog Gvožđa

Prednosti kovanog gvožđa je što se od ovog materijala mogu dobiti razni oblici i detalji što ga čini lako uklopivim svakom ukusu i stilu. Sigurnost ovakvih ograda je na visokom nivou a kao mana može se navesti nešto viša cena.

Prednosti i Mane Ograda od PVC-a

Zastupljenost PVC ograda i njihova velika potražnja na tržištu je zbog toga što su lake, izdržljive i jednostavno se održavaju. Korozija, vlaga i rđa ne mogu zahvatiti ovu vrstu materijala što svakako spada u prednosti dok su mane to što PVC ograde nisu otporne na visoke temperature, mehanička oštećenja a jaki sunčevi zraci čine da ograda vremenom gubi boju i estetski smisao.

PVC ograde se jednostavno čiste i ne zahtevaju posebnu negu kako bi izgledale uredno i čisto. Različite boje i stilovi omogućuju Vam uklapanje uz svaki tip objekta.

Prednosti i Mane Staklenih Ograda

Staklo čini terasu elegantnom i modernom i svojim izgledom mami svakog prolaznika. Staklene terase sa veličanstvenim pogledom su pravi dragulj svake kuće ili stana. Za izradu ograde od stakla koristi se visokokvalitetno izdržljivo staklo koje ima sigurnosnu ulogu. Retki su slučajevi da se dogodi lomljenje ovakve ograde što se svakako može smatrati najvećim nedostatkom pored cene koja može biti veća i smatrati se manom ove vrste ograde.

Prednosti i Mane Betonskih Ograda 

Betonsku ogradu ćete sve manje videti naročito ukoliko se na objektu nalaze površinski male terase. Beton kao materijal sam po sebi čini terasu glomaznijom nego što ona zaista jeste pa s toga izbor može biti neki drugi materijal. S duge strane reč je o najdugotrajnijem i najizdržljivijem materijalu od kojih se može izraditi ograda za terasu kao i mogućnost da se dodatno dekoriše, oboji kao i dodaju razne figure i ostali elementi. 

Održavanje betonskih ograda je jednostavno i lako jer ne zahteva posebnu zaštitu i popravke kao neki drugi materijali. 

Ukrasne Ograde za Terasu

Vrstu ograde kao i materijal od kojeg je izrađena treba birati u zavisnosti od toga da li Vam ograda na terasi služi za sigurnost, privatnost ili samo kao ukras. Savetujemo da izgled Vaše terase kao i ograde uskladite sa stilom i materijalima koji su zastupljeni na samoj kući i ostalim elementima u dvorištu. Na taj način postiže se skladan estetski izgled celog imanja. 

Za sve ljubitelje prirode i zelene boje čije je dvorište bogato drvećem, biljkama i drugim rastinjem preporučujemo postavljanje veštačke žive ograde na terasu.  Vaša terasa će biti prava zelena oaza koja će zasigurno mamiti poglede prolaznika jer je ova vrsta ograde veoma atraktivna i neobična i osvojila je srca mnogih iako je zastupljena ne tako dugo na našem tržištu. 

Veštačka živa ograda

Veštačka živa ograda je postala totalni hit na tržištu jer je reč o potpuno novom proizvodu koji izgledom podseća na travu a veoma je praktičan i dugotrajan naročito jer ne zahteva posebnu negu i održavanje a pritom Vam obezbeđuje apsolutnu privatnost.

Jednostavno postavljanje i izuzetno povoljna cena veštačke žive ograde čine da je potražnja sve veća i da je možete videti kako na terasama mnogih kuća i zgrada tako i drugih privatnih i javnih objekata i površina. Pored povoljne cene, jednostavnog postavljanja, efikasnosti i toga da ne zahteva posebno održavanje i negu prednosti veštačke žive ograde je i ta što se može uklopiti u svaki stil.