Koju Ogradu Izabrati za Poljoprivredno Imanje?

Razmišljate na koji način da ogradite imanje? Niste sigurni u odabir materijala i vrstu ograde koja će biti adekvatna nameni imanja. Na koji način da zaštitite biljni svet koji imate na imanju?

Na ova kao i mnoga druga pitanja odgovore i idejna rešenja možete potražiti upravo u nastavku teksta.

Živa Ograda

Svako imanje zahteva odgovarajuću ogradu. Ukoliko ste se odlučili za živu ogradu onda treba imati u vidu da ona ne predstavlja samo granicu medju parcelama već ima mnogo veću i značajniju ulogu. Postavljanjem žive ograde oko imanja ona prvenstveno štiti objekat kao i useve od jakih vetrova, zagađenosti, erozija i stvara mikroklimu na celoj parceli.

Živa Ograda

Višestruka uloga žive ograde ogleda se i u tome što je stecište raznih organizama koji imaju zaštitna svojstva da spreče pojavu štetočina koji mogu prouzrokovati razna oboljenja biljaka. Pored zaštitnog faktora koji pruža ova ograda ima i jako izražen estetski efekat, može služiti i pticama za pravljenje gnezda, pružiti dom brojnim korisnim oprašivačima i drugim insektima. Biljke koje kombinujete za formu žive ograde mogu biti raznovrsne kao i njihova kompaktnost koja može biti manja ili veća..

Na koji način zaštititi biljke na imanju od vetrova i raznih zagađenja?

Živa ograda sačinjena od biljaka je poput vetrobrana, jer pored toga što imanje štiti od zagađenja iz vazduha sprečava i širenje zagađenja od saobraćajnih puteva i prometnih ulica koje su u blizini. Snaga vetra se umanjuje i filtrira a posed ograđen živom ogradom u potpunosti je zaštićen i od brojnih štetnih gasova naročito ugljen-monoksida od vozila u saobraćaju.

Biljke koje se najčešće sade za živu ogradu su tuje, jele, čempresi, kleka, lovor, grab, višnja itd. U poređenju sa betonskom ogradom odnosno betonskim zidovima živa ograda je bolja za 50 odsto kao zaštita. 

Ograda Od Bodljikave Žice

Ograda Od Bodljikave Žice

Ukoliko želite da sprečite pristup drugim ljudima i životinjama na imanje najjednostavniji način je da postavite bodljikavu živu ogradu. Među brojnim bodljikavim vrstama nalaze se divlja ruža, čičak, kupine sa trnjem, glog, berberis i dr. Reč je o dugotrajnim, pouzdanim i ekološki prihvatljivim biljkama koje će na adekvatan način zaštititi Vaš posed. 

Kako Odabrati Odgovarajuću Žicu Za Ograđivanje Imanja?

Najbolji i najčešći korišćeni materijal godinama unazad za ograđivanje raznih objekata, privatnih ili državnih poseda, placeva i  drugih vrsta zemljišta je žica. Nastala je pre više od jednog veka i za njenu izradu su se kroz istoriju menjali materijali i načini pletenja. Što se izgleda ove vrste ograde tiče on je ostao potpuno nepromenjen i predstavlja najbrži i najjednostavniji vid ograđivanja određenog prostora. 

Bez obzira na vrstu i namenu zemljišta, odnosno da li je u pitanju plac, imanje, okućnica, voćnjak ili druga vrsta poseda, pletena žica je najzastupljenija vrsta ograde sa brojnim prednostima koji se odnose na sigurnost, izdržljivost i estetski momenat. 

Pletena žica koja se koristi za izradu ograde može biti: 

  • Pocinkovana
  • PVC obložena

Pocinkovanu pletenu žicu čini čelična žica koja je obložena cinkom. Proces koji dovodi do pocinkovane žice zapravo predstavlja galvanizaciju odnosno potapanje čelične žice u leguru cinka. Cink je odlična zaštita žice od raznih vremenskih uslova i korozije. Ovu vrstu ograde ćete najčešće videti na poljoprivrednim imanjima. 

PVC obložena pletena žica je kao što sama reč kaže žica koja je presvučena slojem plastike odnosno PVC-om. Ova presvlaka za žicu takođe ima zaštitna svojstva a pored toga može se naći u različitim bojama. Veća fleksibilnost pri dizajniranju kao i privlačniji izgled u estetskom smislu čini ovu vrstu žice veoma popularnom i traženom. Može biti odličan izbor za vrtove, dečija igrališta i sl.

Veštačka Živa Ograda

Želite praktično rešenje kao i da na najbrži i najefikasniji način ogradite svoje imanje. Nešto potpuno novo na tržištu a veoma efikasno i povoljno je veštačka živa ograda kojom možete ograditi razne površine. Ukoliko na svom poljoprivrednom imanju imate već razvučenu ogradu tj. postavljene stubove i žicu veštačka živa ograda će se postaviti veoma brzo i jednostavno.

Veštačka Živa Ograda

Reč je o veštačkoj ogradi najčešće zelene boje koja podseća na prirodnu travu. Pruža maksimalnu zaštitu posedu kao i apsolutnu privatnost ukoliko je posed okružen drugim objektima ili je blizu saobraćajnica. Povoljna cena kao i praktičnost i funkcionalnost ovu vrstu ograde svrstava u najtraženiju i najpopularniju u poslednjih godinu dana.

U slučaju da se još uvek niste odlučili koju vrstu ograde da upotrebite za svoje imanje toplo Vam preporučujemo veštačku živu ogradu. Kvalitet i dugotrajnost ovog proizvoda je na visokom nivou što Vam je još jedan od dokaza da ste odabrali pravo rešenje. Kolutovi veštačke žive ograde mogu se kupiti u različitim dimenzijama što znatno olakšava postupak montaže kao i adekvatno ograđivanje.