Koju Ogradu Izabrati za Vikendicu?

Ukoliko određeni objekat želite u poptunosti da sakrijete od pogleda i pristupa nepoznatih i nepoželjnih osoba ili zalutalih životinja birajte ograde koje imaju imresivnu strukturu i veličinu kao što su betonske ili kombinovane ograde. 

Za složene procese izgradnje i postavljanja ograda uzmite u obzir sve važne faktore od dužine trajanja kompletnog procesa do svih izdataka odnosno troškova. 

Vikendica je omiljeno mesto cele porodice i može biti podjednako interesantna i u zimskom i u letnjem periodu. Ako živite u gradu a imate vikendicu pored reke, na planini ili u nekom mirnom mestu nadomak grada vikendica je spas od gradske gužve, svakodnevnih obaveza, stresova i sl. 

S obzirom da u vikendici ne boravite svakodnevno već povremeno kada Vam to vreme i drugi faktori dozvoljavaju naročito je važno da ovaj posed bude adekvatno ograđen i obezbeđen. Ogradu za vikendicu treba pažljivo birati i ispratiti sve važne elemente od odgovarajućih kvalitetnih materijala do svih ostalih detalja. 

Čvrste Ograde Za Vikendicu

Kamena ograda kojom ćete ograditi vikendicu može biti jedno od rešenja. U estetskom smislu dobićete veoma atraktivan izgled celog poseda jer će se savršeno uklopiti uz temelj vikendice.

Dugotrajnost ove vrste ograde je zaista beskonačna što ukazuje na isplativost postavljanja i odabira baš ove vsrte ograde. Jedna od da kažemo mana ove ograde je visoka cena ukoliko uzmemo u obzir da pored osnovnog materijala koji treba nabaviti potrebno je platiti i građevinske radove tj. zidanje. Ovo je naročito važno ukoliko imate veliki plac jer za manje dužine ograde je potrebno i znatno manje uloženih sredstava.

Kombinovane Ograde

Privatne urbane vikendice zahtevaju nešto luksuzniji izgled te shodno tome treba odabrati neobične i atraktivne elemente za ograđivanje ovakvih objekata.

Jedan od primera je ukoliko odaberete drvene ili armirano betonske profile u kombinaciji sa nosačima od cigle. Što bolja kombinacija građevinskih materijala za rezultat će dati što atraktivniji izgled Vašeg placa i vikendice na njoj. S obzirom da su cene materijala različite kao i da način postavljanja ograde varira u zavisnosti od materijala poželjno je da pre nego se upustite u proces  ograđivanja prostora prethodno napravite finansijsku konstrukciju i detaljno se raspitate o cenama materijala i izrade.

Rasveta Za Ogradu

Dobro zaštićena kuća ili vikendica je ona koja uz čvrstu ogradu ima nadzorni sistem odnosno kamere i adekvatnu rasvetu a evo zbog čega je ona važna. Nadzorna kamera u toku dana ima svoju primarnu ulogu ali u mraku odnosno kada je noć ne može pružiti svoj maksimum jer vi u mraku ne vidite jasnu sliku. Iz tog razloga se savetuje da pre nego što postavite ogradu odnosno pri postavljanju stubova stavite žice unutar njih kako biste kasnije mogli da postavite i adekvatnu rasvetu.

Pravi Izbor Za Vašu Vikendicu

Različite vrste ograda i materijala pružaju bezbroj mogućnosti kako da na najefikasniji i najpovoljniji način ogradite plac i svoju vikendicu. Ograda prvenstveno treba da bude funkcionalna a zatim i pouzdanog  i sigurnog dizajna. Savršena ograda je upravo ona koja je u potpunosti prilagođena objektu i spoljašnjim uslovima tako da bude i dugotrajna a i da krasi objekat. 

Novi Trendovi u Ograđivanju Privatnih Kuća

Sledeći faktori mogu uticati na izbor odgovarajuće ograde:

 • U zavisnosti od lokacije vikendice birajte i adekvatnu vrstu ograde
 • Privatno domaćinstvo i vikendica se nalaze u bučnom delu grada ili je u blizini prometne ulice i puteva
 • Plac je veliki i potrebno je dosta materijala za ogradu
 • U zemljištu su prisutne podzemne vode i šupljine
 • Teren je brdovit 
 • Mesto je gusto naseljeno i kuće komšija su jako blizu
 • Imate određeni budžet izdvojen za ogradu vikendice i niste spremni za dodatne troškove

Najčešći materijali koji se mogu koristiti za izradu ograde su:

 • Drvo
 • Metal
 • Beton
 • Cigla
 • Kamen

Novo Na Tržištu

Sve više zastupljena na tržištu i potpuna inovacija je veštačka živa ograda. Reč je zapravo o imitaciji prirodne trave koja se postavlja kao ograda i štiti objekat od nepovoljnih uticaja i objektu pruža potpunu privatnost. Najpovoljnija cena u poređenju sa svim drugim vrstama ograde kao i izuzetan estetski efekat koji pruža ovu vrstu ograde polako ali sigurno stavlja na prvo mesto najboljih i najpristupačnijih rešenja kako da ogradite određeno zemljište.

Kada govorimo o vikendici naročito kućama u prirodi koje su među dosta zelenila, veštačka živa ograda će na najbolji mogući način upotpuniti prirodan izgled. Pored toga ovu ogradu nije potrebno posebno negovati i redovno održavati što će Vam znatno olakšati periode u godini kada morate redovno kositi travu i voditi računa o drveću i biljkama na placu.