Uređenje Vrtića i Parkova – Koju Ogradu Izabrati za Vrtić ili Park

Da bi se uredio jedan park ili vrtić neophodan je detaljan projekat kao i puno energije i truda. Najvažnije je da se ceo proces obavi pažljivo i detaljno odnosno postepeno i što kvalitetnije kako biste na kraju dobili sjajne rezultate odosno pravu oazu uživanja i zabave za sve nas. 

Kako Da Park ili Vrtić Bude Bezbedan

Vrtić je mesto gde deca provode najveći deo dana i veoma je važno da se u ovom prostoru osećaju sigurno i ispunjeno. Vrtić je uređen i zakonom obezbeđen prostor u kojem stručno osoblje vodi brigu o deci, njihovom odrastanju i vaspitanju. Tamo gde deca provode najviše vremena potrebna je potpuna udobnost i maksimalna bezbednost. 

Parkovi su uređene javne površine. Park je poželjno graditi na mestu što udaljenijem od prometnih ulica i saobraćajnica, buke i gradske gužve, što više okruženim prirodom i zelenilom. Da bi prostor za dečije igralište bio bezbedan neophodno je da ima adekvatnu rasvetu, što mekšu i bezbedniju podlogu, čvrste klupe, pravilno postavljene sprave kao što su klackalice, ljuljaške, penjalice i dr.

Higijena Dečijih Vrtića i Igrališta

Možda zvuči kao nepotrebno ali moramo pomenuti koliko je higijena važna u životu podjednako kako male dece tako i odraslih. Vrtić ili park takođe moraju biti uredna i uređena mesta. Kako bi parkovi bili što uredniji potrebno je što više kanti za odlaganje smeća na svakom vidljivom mestu i u što boljem i lepšem dizajnu kako bi se uklopile u prirodan izgled i uz ostale elemente.

Ekološka Sredina

Park prvenstveno predstavlja oazu mira i prirode, mesto gde ćete se relaksirati, uživati u prirodnom okruženju, udisati čist vazduh i sakupljati vitamin D od sunčevih zraka. Zelena oaza je park bogat drvećem i ostalim rastinjem u kojem vlada eko sistem. Svaki uređeni park pruža udobnost i komfor svakom posetiocu koji želi opuštanje i mir a deci potpunu zabavu i slobodu kretanja i uživanja u dečijim igricama. 

Elementi za Predah

U svakom parku, na svakom šetalištu, školskom dvorištu ili vrtiću videćete jedan neizostavni element a to je klupa. Svaki put kada Vam je potreban mali predah tu je klupa na koju možete da sednete i da se odmorite. Dugotrajnost i funkcionalnost ovog elementa zavisiće isključivo od materijala i vrste obrade. Što kvalitetniji i čvršći materijal kao i pravilna obrada i izrada načiniće da klupa dugo vremena krasi park ili neki drugi prostor i mami posetioce. 

Parkovi za Životinje

Pored redovnih posetioca mlađih ili starijih ljudi i male dece ne smemo zapostaviti ni naše drage kućne ljubimce kojima je takođe potreban prostor za trčanje i uživanje u prirodi. Psima je potrebna šetnja i prostor u kojem će se slobodno kretati a park je idealno mesto za to. Vlasnici pasa moraju voditi računa o svojim ljubimcima, držati ih na povodcu i sve javne površine ostaviti čisto za sobom.

Rasveta u Parkovima 

Adekvatna rasveta u parku je od izuzetnog značaja u večernjim satima kako bi boravak u prirodi i na otvorenom bio prijatan i kada nema dnevnog osvetljenja i sunca. U osvetljenom parku je svakako veća bezbednost a ujedno i smanjena verovatnoća da će nemarni građani uništavati inventar.

Ograde Za Parkove i Vrtiće

Parkovi i Vrtići su uređene površine koje moraju biti ograđene. Ograda se smatra njihovim neizostavnim i najvažnijim elementom. Ograda za parkove pruža siguran i bezbedan boravak u njima a ujedno sprečava nepropisnu vožnju ili parkiranje vozila. Adekvatna ograda za vrtić ili park pruža maksimalnu bezbednost i zaštitu a ukoliko je neprovidna i adekvatnu privatnost.

Ograde mogu biti od raznih materijala a nešto što se sve više sreće naročito u parkovima i vrtićima je veštačka živa ograda. Ova interesantna ograda se brzo postavlja, ima povoljnu cenu i nudi sve ono što je potrebno svakom ovakvom prostoru. Pored svog zelenila i biljaka koje se ovde nalaze veštačka živa ograda koja podseća izgledom na travu idealan je odabir i savršeno se uklapa uz ostatak prostora. 

Fontane i Česme u Parkovima

Fontana može biti isključivo estetski element svakog dvorišta, parka i javne površine ali česme su neophodne kao izvor vode na mestima gde je to potrebno i mladim i starim osobama. Fontana sa svojim zanimljivim izgledom, imitacijom veštačkog jezera pružiće svakom posetiocu maksimalnu relaksaciju i užitak jer poznato je da voda smiruje ljudski um i opušta ga.

Biciklističke Staze u Parkovima

Ukoliko ste samo šetači u parku vodite računa o biciklističkim stazama i da ne šetate po njima kako ne biste sebe doveli u neprijatnu situaciju da se u šetnji iznenada ne pojavi bicikl u punoj brzini prema Vama. Biciklističke staze moraju biti jasno i precisno obeležene tako da biciklisti takođe moraju da poštuju pravila i kreću se označenom trasom kako ne bi ugrožavali šetače u parku.